بازگشت

ج) تراشيدن موى سر و دادن صدقه


از ديگر سنت هاى زيباى رسول خدا(ص) اين بود كه سر فرزند هفت روزه اش را تراشيدند [در بعضى از روايات آمده است: مادرش فاطمه(س)تراشيد] و به اندازه وزن آن نقره در راه خدا صدقه دادند، آن گاه سر مبارك حسن(ع) را با ماده اى خوشبو بنام خلوق (نوعى خوشبوكننده است كه بيشتر اجزاء آن از زعفران مى باشد) آغشته كردند.



اين عمل يعنى تراشيدن سر طفل هفت روزه و آغشته نمودن به خلوق سنت جديدى بودكه جايگزين فرهنگ اهليت شد زيرا آنان سر فرزندان خود را به خون آغشته مى نمودندپيامبر خدا(ص) به اسماء فرمود: يا اسماء الدم فعل الجاهليه؟ اسماء آغشته به خون نمودن سر نوزاد از كارهاى ناپسند مردمان جاهليت است.



در روايات ديگر آمده: صدقه هم وزن موها را به اصحاب صفه (فقراء داخل مسجدپيامبر(ص) ) دادند، كه مقدار هم وزن طلا بوده و13 دينار شده است. و همچنين مالك بن انس نقل مى كند: اين سنت الهى در باره «زينب » و «ام كلثوم » دو دختر ديگرفاطمه(س) جارى گشته است.



د) ختنه باز در همان روز هفتم رسول خدا(ص) دستور داد فرزندش «حسن » را ختنه كردند تا اين سنت الهى جامه عمل پوشد و به عنوان سيره عملى پيامبر(ص) باقى بماند زيرا خود از قبل فرمود: اختنوا اولادكم فى السابع فانه اطهر و اسرع لنبات اللحم، ان الارض تنجس ببول الاغلف اربعين يوما نوزادان خود را در روزهفتم ختنه كنيد، اين عمل براى سلامتى طفل بهتر است و جراحت آن به سرعت بهبودمى يابد. «چنانچه فرد ختنه نشده اى بر روى زمين ادرار كند تا چهل روز آلودگى آن باقى مى ماند».



در حديث ديگرى آمده است: عبدالله بن جعفر از امام باقر(ع) پرسيد: در شهر ماختنه گر حاذقى وجود ندارد و اينان يهودى هستند و روز هفتم را خوب نمى دانند. آياجايز است ختنه فرزند را به آنان واگذار كرد؟



حضرت فرمود: سنت و سيره پيامبر خدا(ص) در روز هفتم ولادت نوزاد بوده مخالفت سنت پيامبر(ص) نكنيد و آن را انجام دهيد.