بازگشت

بندهاى قرارداد صلح


ماده اول: واگذار كـردن حكـومت به معاويه به شـرط آن كه بـر اسـاس كتـاب خـدا و سنت پيامبـر(ص) و سيـره و روش خلفاى شايسته عمل كنـد. ماده دوم: خلافت بعد از معاويه از آن حسـن بـن علـى(ع) است و چنانچه حادثه اى براى او پيـش آمد و او موفق نشد, حكومت از آن حسيـن(ع) است و معاويه حق نـدارد, بعد از خـود جـانشيـن تعييـن كند.

ماده سـوم: دشنام دادن و نفريـن به اميرمومنان(ع) در قنوت نماز ترك شـود و كسـى از آن حضرت جز به نيكى ياد نكند, ماده چهارم: همه مردم از هر رنگ و نژادى كه هستند و در هـر جا زندگـى مـى كننـد, بايـد از امنيت كامل برخـوردار باشند و آنچه در گذشته انجام داده انـد, مـورد عفو قرار گيرد افراد به بهانه هاى واهى مورد تعقيب واقع نشـوند و با مردم عراق به خشونت رفتار نگردد.

ماده پنجـم: ياران و شيعيان علـى(ع) در هر جا هستند, در امان باشند و به آنها تعرضى نشـود و جان و مال و ناموس و فرزند ايشان از امنيت كامل بـرخـوردار باشـد. معاويه بايـد از تعقيب و سـوء قصـد به آنها بپرهيزد, حقوق هر صاحب حقى را به خـودش برساند و آنچه در دست ياران على(ع) است باز پـس گرفته نشـود. ماده ششـم: هرگز عليه امام حسـن و برادرش امام حسيـن(ع) و هيچ يك از خاندان اهل بيت(ع) آشكارا و نهان تـوطئه اى نكند(ستمـى و آزارى نرساند) و در هيچ نقطه اى از روى زميـن براى آنان وحشتى ايجاد نكند.

ماده هفتـم: در حضـور معاويه اقامه شهادت نشـود و معاويه حق نـدارد خود را اميرمومنان بنامد.

ماده هشتـم: از بيت المال كوفه, مبلغ پنج ميليون درهم مستثناست, آن مبلغ ربطـى به قرار داد صلح ندارد. معاويه بايد بدهـى هاى بيت المال را بپردازد و بر اوست هر سال مبلغ دو ميليون درهـم به برادرم حسيـن بدهد. بنى هاشـم را در بخشـش ها و عطاها بر بنى عبد شمـس ترجيح دهد و هر سال يك ميليون درهـم جهت فرزندان شهداى جنگ هاى جمل و صفيـن و به آنانـى كه در ركاب اميرمـومنان(ع) به شهادت رسيده اند, داده شـود, و ايـن مبلغ بـايـد از مـاليـات مـربـوط به دارابجـرد بـاشد.

شروط فـوق در نامه هاى رسمـى امضاء نشده, رد و بدل گرديد. معاويه از شام به مسكـن آمد و قرارداد صلح در آنجا به صـورت علنـى و رسمـى در حضور بسيارى از مردم, خـوانده شد, بعضى از مورخان گفته اند: عقد صلح در (بيت المقـدس) و يا (اءدرح) اجـرا گرديـد. ايـن دو قول قـوت چندانـى نـدارد, زيرا مسكـن محل تجمع نيروهاى نظامـى دو طرف بـود و فـرمـانـدهـان عالـى رتبه نيز حضـور داشتند.